L’EMPRESA I L’ALIMENTACIÓ PER A PERSONES CELÍAQUES I DIABÈTIQUES
25/11/2011
Una vuitantena de persones -principalment de la Garrotxa, però també del Ripollès,
Lleida i Barcelona- van participar a les jornades sobre l’etiquetatge de
productes alimentaris per a les persones celíaques i diabètiques, que ha organitzat
l’Oficina de Consum de la Garrotxa amb la col•laboració de l’Agència Catalana de
Consum, l'Agència de Protecció de la Salut, la Fundació Garrotxa Líder, el Consoci de
Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa i l'Institut Municipal de Promoció de la
Ciutat. L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, i el president del Consell Comarcal de
la Garrotxa, Joan Espona, han obert la sessió de treball que ha tingut per objectiu
fomentar l’adhesió al Pacte signat entre la Generalitat de Catalunya i les empreses
alimentàries per millorar l'etiquetatge dels productes destinats a aquests col•lectius.
Corominas i Espona han coincidit en la importància que la Garrotxa aculli unes
“jornades que han de millorar la informació dels productes alimentaris aptes per a les
persones diabètiques i celíaques per la importància que el sector agroalimentari té a
casa nostra”. És en aquest sentit, que el director de l’Agència Catalana del Consum,
Alfons Conesa, ha afegit que “sessions com la d’avui faciliten que les empreses
identifiquin els productes sense gluten i s’obrin a un mercat potencial i a una economia
productiva”.
I és que s'estima que un 1% de la població és celíaca. L'únic tractament eficaç per
aquesta malaltia és seguir una dieta estricta exempta de gluten durant tota la vida. El
nombre de persones diabètiques és encara més alt i per aquests és bàsic el control de
la dieta. La presidenta de l’Associació de Celíacs i de Consumidors de la província de
Barcelona, Matilde Torralba, ha explicat que “tenim calculat que entre un 70 i un 80%
dels productes podrien estar etiquetats, tot i que no s’arriba ni al 20% del total. El que
demanem és que els empresaris s’interessin per aquesta possibilitat que compta amb el
suport de l’Administració”. Actualment, 84 empreses catalanes fan servir els distintius
de producte sense gluten, el que representa que més d’un miler de productes ja estan
identificats per als consumidors celíacs o diabètics. Les indústries que s’adhereixen al
Pacte de millora de l’etiquetatge de productes es comprometen a fer servir el segell
registrat per la Generalitat de Catalunya que garanteix que la composició nutricional
del producte alimentari conté la informació bàsica que necessiten els diabètics i
adverteix si l’aliment conté o no gluten, proteïna que no toleren els celíacs.
La jornada que es va portar a terme el dijous 24 de novembre sobre Empresa i Alimentació, que ha tingut lloc a l’IMPC d’Olot, ha finalitzat amb una degustació de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa - Cuina Volcànica amb productes sense gluten cedits per diferents empreses que elaboren productes aptes per a diabètics i celíacs (Cooperativa La Fageda, Luís Oliveras, Galetes Camprodon i Forn Mas Palou).