La Garrotxa i la marca Cuina Volcànica
La Garrotxa és terra de volcans i de valls, un espai amb personalitat geogràfica i climàtica pròpia, una de les comarques més riques en producte, amb un paisatge divers, i això s’havia de percebre en l’elaboració dels plats. S’havia de mostrar al món tota aquesta qualitat i riquesa gastronòmica. Davant aquesta inquietud, els cuiners van començar a buscar punts de trobada amb els productors, es va convertir en imprescindible donar a conèixer els productes del territori, posar-los en valor i promocionar-los, perquè al final són aquells ingredients que formen la nostra identitat gastronòmica com a comarca, i el que ens fa diferents.
La marca Cuina Volcànica està consolidada, cada vegada són més les persones que donen valor al bon producte, i a la feina ben feta, hi ha més consciència del que significa el terme sostenible, proximitat i saludable, el que definiríem com la cuina en estat pur. Des dels horts, les granges, tallers i restaurants, s’ha aconseguit donar a conèixer aquests productes, posar-los en valor, i educar en el gust i les textures. Aquest és el present de Cuina Volcànica.
Els reptes i futur dels restaurants del col·lectiu són continuar treballant el producte del territori com a eix vertebrador de les seves cuines, mantenir viu el patrimoni culinari, promocionar La Garrotxa a través dels fogons, com ha fet durant aquests anys, atenent amb el millor tracte i producte als milers de visitants que acull la comarca, i mantenir el binomi producte i gastronomia, i productor i restaurador. Potser a simple vista, no semblen uns objectius massa ambiciosos, però aquesta filosofia, aquesta manera de veure la cuina territorial, ha perdurat 25 anys, i ara s’ha convertit en tendència, per tant, no calen massa canvis, sinó treballar amb les mateixes conviccions.
El nombre de restaurants que han format part del col·lectiu ha variat durant els anys, han estat diversos els motius: relleus generacionals, canvis de conceptes, entre altres. Actualment, està format per 8 restaurants repartits per la comarca. A Olot en formen part la Font Moixina, La Deu i La Quinta Justa, a Batet de la Serra l’Hostal dels Ossos, a Santa Pau Can Xel, a la Vall d’en Bas el Sant Miquel i L’Hostalet, i a Sant Feliu de Pallerols Ca la Matilde. Cada restaurant de Cuina Volcànica té la seva personalitat.
Al llarg de la seva trajectòria els membres del col·lectiu han participat en nombroses accions de promoció, col·laborant en esdeveniments, no només gastronòmics, sinó també culturals, turístics, socials i jornades professionals, com ara: el Congrés de Vulcanologia, El Sismògraf, demostracions gastronòmiques al Palau Moja de Barcelona, Fòrum d’ecoturisme, entre moltes d’altres accions. Aquest aniversari el celebraran amb un acte familiar, de proximitat, una festa on hi assistiran tots els membres del col·lectiu actuals, i els que n’han format part en algun moment de la seva història. I continuaran realitzant demostracions de cuina en fires especialitzades de producte com la Fira Orígens o la Fira de l’Embotit d’Olot, jornades a escoles per donar a conèixer la feina de restaurador, atenent a premsa especialitzada d’arreu, creant productes propis com la cervesa La Volcànica i El llaminer. I com a novetats, per una part, oferiran menús especials en els restaurants en motiu d’aquests 25 anys, recuperant plats més tradicionals, combinant-los amb d’altres actuals, i per l’altre, organitzant trobades i visites a productors, formant-se i debatent el camí que ha de seguir el col·lectiu, per obrir-lo a noves tendències i persones. A més, s’organitzarà un sopar temàtic de Cuina Volcànica a Barcelona, fent un 4 mans amb un restaurant de la ciutat. Finalment, com a acte principal, es farà una trobada amb periodistes i influencers organitzat conjuntament amb el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona i Turisme Garrotxa, on se’ls hi oferirà una experiència gastronòmica perquè puguin sentir de ben a prop el paisatge de La Garrotxa.